TEHLİKELİ BÖCEKLER: KAHRAMAN KARINCALAR VE TORBALI GÜVELER

        Bu yayınımızda tehlikeli böcekler kategorisinden yuvasını korumaya şartlanmış minik bir canlıyı ve torbalı güveleri, derledik.

Kahraman Karıncalar

      
Bugün, her zaman çalışkanlığıyla bildiğimiz karınca türlerinden fedakâr bir türden bahsedeceğim. Onlara intihar komandosu bile diyebiliriz. Yazıda çevirdiğim bazı kısımlarda "clay" kelimesi geçer ki çamuru veya kili ifade eder. O yüzden ben "kil" kelimesini kullanacağım fakat çamur olarak da düşünülebilir. Ayrıca şunu da ekstra bilgi olarak belirtmeliyim ki bu yazıda kayalık,killi veya çamurlu alanlarda yaşadığı söylense de çeşitli yazılarda ve videolarda çürük ağaçlarda yaşadığı da gözlenir.

     Kuzey Madagaskar ormanlarının derinliklerinde, kayalık yamaçlarda ve kil yığınlarında "Malagidris sofina" adında küçük bir karınca türü yaşar. Aslında yuvalarının özel bir yanı yok ; sadece hemen hemen 7 santimetre derinlikte bir bölme ve yamacın dışına doğru açılan kil duvarı vardır. Nadir sayılabilecek kadar az olduklarından takdire değer olsalar bile, onlar sadece karınca görevlerini yerine getiriyorlar.

     En azından davetsiz bir misafir yuvanın içine girmeye çalışana kadar... İşçi karıncalar, başka türden bir istilacının yuvanın ağzında olduğunu hissettikleri zaman, iki şey yaparlar. Eğer istilacı iyi huylu yani tehlikesizse, tekrardan kendi işlerine dönüp, meraklı canlının sıkılıp gitmesini beklerler. Ama istilacı, avcı bir karıncaysa, bir işçi karınca tehditi uzaklaştırmak için tutar ve kendisiyle beraber yamaçtan atlayıp 3 metre yükseklikten zemine çarpar.

    Tam olarak öldürücü değilse bile, karıncalar için bu çok korkunç bir düşüştür ve işlem tamamdır. Birkaç davetsiz misafir yuvaya tekrardan çıkma teşebbüsünde bulunur. Araştırmacılar, bu türü "Kahraman Karıncalar" olarak isimlendirmiştir.

Torbalı Güveler

Torbalı güveler, medyanın dikkatini fazla çekmez -ki bu bir utançtır- çünkü bu güveler çok fazla şeye sahip. Psychidae familyası üyeleri, torbalıgüveler kendilerini pamuktan ve yaprak parçalarından yapılmış bir kılıfın içine yerleştirirler. Örneğin, yaprak dökmeyen ağaçlarda yaşayan torbalı güveler, kendilerini dokuma çam iğnelerinin içine sararlar ve bir dalın altında asılı durup kendilerini kozalak gibi gösterirler.

    Torbalı güvelerin larvaları, tırtıl kozalarından farklı olarak etrafta dolaşıp konakladıkları ağaçtaki yaprakları ve likenleri yiyebilirler. Genelde haşere olarak görülürler çünkü bir ağaçtaki büyük bir grup torbalı güve ağacı öldürene kadar durmazlar.

    Aynı zamanda karnivordurlar. Panama yağmur ormanlarında diğer böcekleri avlayıp onları kendi içlerinde saklayan torbalıgüve türünü bulan araştırmacıların şaşkınlığını hayal edin. Larvalar, kılıflarını dalların altkısımlarına tutturur ve asılı durur.

    Torbalı güvelerin böceklerin ilgisini çekmek için feromon salgıladıklarını da dair bir teori vardır. Doğru veya yanlış, işlerinde oldukça iyi görünüyorlar. Bu türü keşfeden araştırmacılar, kılıflarına kabaca yapışık hâlde örümcek, çekirge, sinek, böcek, eşek arısı , katydid(büyük, uzun boynuzlu, genelde yeşil yerel Kuzey Amerika çekirgesi) ve özellikle karınca parçaları bulmuşlardır. Besinlerini yedikten sonra, kendilerini yapışkan ceset kümelerinin içine  kapatırlar ve güzel bir güve olarak doğma vakti gelene kadar orada kalırlar.

Çevirmen: Metin BAL

Kaynak: http://listverse.com/2016/02/02/10-utterly-vicious-creepy-crawlies/

Yorumlar